Jucătoarea de tenis Simona Halep a fost recompensată cu 117.000 de dolari după ce, sâmbătă, a câștigat turneul de la New Haven (SUA). Sportiva în vârstă de numai 21 de ani s-a impus în finala cu sportiva cehă Petra Kvitova, numărul 9 WTA și a treia favorită, scor 6-2, 6-2.
Orice tânăr tenismen care visează să ajungă la rezultate similare trebuie însă să fie pregătit să muncească extrem de mult și, totodată, să investească sume importante de bani pentru antrenamente, echipament și concursuri, scrie zf.ro.
„În România este o cu totul altă mentalitate, de la jucători până la sistem, față de ceea ce este în străinătate. Afară sunt alte condiții pentru jucători, alte pretenții financiare și federațiile de tenis sunt sprijinite mai mult, primesc bugete mai mari, deci este o cu totul altă poveste. În România, ca jucător, ești pe cont propriu”, a explicat Cătălina Cristea, antrenor federal al Federației Fomâne de Tenis (FRT).
„Dacă deja la vârsta de 16 ani nu îți poți permite să plătești niște deplasări la concursuri din afara țării, cel mai bine este să iei în calcul abandonarea acestui sport, cel puțin din punctul de vedere al tenisului de performanță. Este un sport extrem de scump, vorbim despre sume exorbitante pe care foarte mulți părinți le plătesc și care nu au garanția că satisfacțiile venite din rezultatele copilului pot să compenseze investițiile”, a adăugat aceasta.
Potrivit sursei citate, costurile cu antrenamentele unui copil care vrea să facă performanță în tenis pot ajunge la 2.500-3.000 de euro lunar. În plus, deplasările în turnee, echipamentele și îmbrăcămintea, pot obliga părinții să scoată din buzunar încă 8.000 de euro pe an.
Și, cu toate acestea, succesul nu este neapărat garantat: „Se poate, spre exemplu, ca dintr-o grupă de 20 de copii nici măcar unul să ajungă la marea performanță. În plus, performanța este una, să fii jucător profesionist este cu totul altceva. Înseamnă că tenisul devine meseria ta, că din asta ajungi să te întreții”, a mai conchis Cătălina Cristea.